31.5.2009

Eunukkeja vai eurooppalaisia valtiohenkilöitä

En ole vielä käynyt eunestämässä. Vanhakantaiseen tyyliin panostan varsinaiseen äänestyspäivään. Vaikka itse akti matkoineen vie vain hetken, siinä on aina juhlan tuntua, vaikkei ehkä kovin euforisen.

Euhdokkaani olen valinnut. En ole hyödyntänyt eukoneiden apua vaan olen luottanut euntuitiooni ja arvostelukykyyni. On mukava seurata tätä kihelmöivää jännitysnäytelmää, kun oma osuus on melkein himassa. Vaalitilaisuuksissa en käy, joten mainitut kykyni ovat sen varassa, mitä media suvaitsee kertoa minulle. Tosin hieman muutakin tietoa olen hankkinut euhteiskunnallisten suhteitteni avulla.

Media on ollut kärppänä. Mitro Revon kaapu ja risti ovat saaneet kiitettävästi palstatilaa. Vastaavasti kohu Timo Soinin ympärillä on laantunut. Liekö mies niin ylivoimainen, että mediakin pehmenee. Katainen pani puoleutoverinsa riviin tämän rasismiin viittavien teesien takia. Entä onko Vanhanen joutunut eulähtämään mistään? Entä Urpilainen? Vihreät käyvät tasaväkistä sisäistä kamppailuaan. Kristillisdemokraatit euskovat peurussuomalaisten taktiseen imuun. Ruotsalaiset harmittelevat entisajan näkyvien nimien jäämistä euhistoriaan. Ari Vatanen käy heulidioksidisotaansa.

Ihan kaikkia puoleuita saati euhdokkaita en maininnut, vaikka tasapuolisuusdirektiivin nimissä niin olisi keulunut tehdä.

Missä pihvi? Mistä me oikeastaan äänestämme? Oman maakunnan eudustuksesta? Oman puolueen menestyksestä? Julkkisten poliittisesta urasta? Vai mistä? Sisukkaita korpisotureita Brysseliin pitämään Suomen puolia itsekästä euta vastaan?

Asiaa koko kalapaniikissa ei ole ollut kuin särpimeksi. Monia persoonia on esiintyntyt. Valitse heistä sitten paras. Toiveenasi, ettei heistä tulisi mitään Brysselin eunukkeja vaan eurooppalaisia valtiohenkilöitä,
-ukkoja ja -eukkoja.

Eussa odottavat suuret haasteet. Miten vastaamme globaaliin finanssikriisiin? Millä teoin ilmaston lämpeneminen pysäytetään? Kaksi tärkeää mainitakseni. Pelkäästään niiden ratkaiseminen riittäisi eumissioksi. Siinä valossa ei ole kovin tärkeää, käyttääkö Mitro pappistunnuksiaan tai kenen imussa joku on sinne päässyt.

24.5.2009

Musiikki tunkeutuu piilotajuntaan

Työkaverit ovat alkaneet kirjoittaa blogeja. Ovat saaneet vuorolistan, ja tekstejä näyttää syntyvän. Olin nyt ajatellut kirjoittaa musiikista, ja kas, huomasin, että Marjo-Riittakin oli juuri kirjoittanut musiikista. Joten tekstimme toivottavasti täydentävät toisiaan.

Tulin juuri kotiin mieltä ylentävästä konsertista. Hannu Kiiski oli järjestänyt Vihdin kirkkoon "Kevään sellot" -konsertin, 24 selloa Sibelius-Akatemiasta. Kirkko oli täynnä väkeä, ja sellot soivat jumalaisesti, kuten kirkossa sopii ajatella. Tauolla juotiin kahvia ja tavattiin tuttuja kirkonmäellä. Välillä laulettiin muutama tuttu yhteislaulu, joista varsinkin se seisaaltaan laulettu saksalaisen Fr. Paciuksen säveltämä ja ruotsinkielisen Runebergin runoilema laulu säväytti. Kaksituntinen tuntui yksituntiselta.

En kuuluu varsinaisiin taustamusiikin kuuntelijoihin, vaikka tietyissä tilanteissa taustalla soiva musiikki on melkein välttämätöntä. Joskus tunnelman, joskus aivotoiminnan vireyden takia. Varsinkin barokkimusiikki Bacheineen ja Vivaldeineen sopii tilanteisiin, joissa aivojen toiminta on hyödyksi. Tosin silloin ympärillä ei saa olla muuta hälyä.

Olen Talouselämässä siteeratun Maija-Liisa Frimanin kanssa samaa mieltä, että moni musiikki vaatii sillä tavalla oman keskittymisensä, että se ei sovi taustamusiikiksi. En panisi taustaksi Beethovenia enkä Sibeliusta enkä Verneri Pohjolan uusinta jazz-albumia.

Varsinaisesti musiikki on minulle pysähtymisen hetki. Tässä helvetillisessä menossa ihminen tarvitsee tilanteita, jolloin altistaa itsensä muulle kuin työlle tai elämän murheille. Musiikki puhuttelee piilotajunnan sopukoita ja tunkeutuu alueille, joille rationaalinen puhe ei ylety. Siksi kai tuntui hyvältä istua Vihdin kirkossa ja ottaa vastaan konsertin sanomaa.

Mielestäni Suomen hallituksen pitäisi avata jokainen istuntonsa kuuntelemalla kolme minuuttia tilanteeseen sopivaa musiikkia. Sama sääntöä koskekoon yritysten hallituksia ja johtoryhmiä. Lakia tästä älköön kuitenkaan tehtäkö, koska pakkomusiikki turmelisi musiikin varsinaisen voiman, sen vastustamattoman ja luovan salaperäisyyden.

17.5.2009

Poikain kesken

Kävin Tallinnassa. Kaupunki tuli minulle tutuksi jo neukkuajan synkimmässä vaiheessa. Vuosien varrella olen pistäytynyt siellä usein. Se on lähelllä, se tarjoaa esteettisiä virikkeitä, ja siellä on nykyään erinomaisia ravintoloita.

Reissukaverini olivat vanhat ystäväni. Me kolme olemme muodostaneet klubin, jonka missiota ja visiota ei ole koskaan määritelty mutta joka siitä huolimatta tarjoaa meille mahdollisuuden tuulettaa ajatuksiamme ja kokemuksiamme. Klubimme on osavastaus moninaisiin tarpeisiimme: sosiaalisiin (olemme kavereita), henkisiin (pohdimme asioita), emotionaalisiin (kerromme mieltä askarruttavista asioista) ja tietenkin myös fyysisiin (ravitsemus kuuluu asiaan, samoin vaeltelu ympäriinsä).

Klubi alkoi 80-luvun puolivälissä. Jokainen meistä tahollaan oli valittu uuteen tehtävään. Juhlistimme tapahtumaa illanvietolla poikain kesken. Perinnettä on jatkettu tahtiin 1-2 tapaamista vuodessa. Joskus puhumme asiaa, joskus juttumme on huulenheittoa, useimmiten molempia sekaisin. Tällä kertaa vitsailimme toistemme maneereista, purimme lapsiimme liittyviä huolenaiheita, moitiskelimme kirkkoa virkamiesmäisyydestä sekä yritimme ratkaista johtamisen mysteeriä: miten huonoista johtajista tulisi hyviä. Sitten oli joitakin vakioaiheita, joista ei enempää.

Mikä tässä on tärkeää? No se, että tarvitsemme purkautumiskanavia. Ihminen on sosiaalinen olento. Hän voi huonosti, ellei hänellä ole verkostoja - termi, jota tuskin käytettiin kivikaudella mutta joka silloinkin oli tärkeää.

Läheiseni ovat pitäneet minua työorientoituneena. Itse en ole tuntenut itseäni sellaiseksi. Olen vain päässyt tekemään töitä, joista olen pitänyt. Siksi kai tarvitsisin erityisen paljon tilanteita, joissa tulisin ryöstetyksi pois työn maailmasta.

Klubimme nimi on "Ob-klubi", koska perustimme sen paikassa, jonka silloinen nimi oli Old Bakers (sana Old on nyttemmin jäänyt pois). Tämänkertainen gastronominen elämyksemme Tallinnassa oli ravintola Ö. Suosittelen lämpimästi.

Neukkuaikana Georg Ots -laiva oli varmin paikka tavata kirkollisista piireistä tuttua väkeä. Mukana meni kahvia, lenkkitossuja, farkkuja ja hieman kiellettyäkin tavaraa, kuten kirjoja. Nyt tavaravirta kulkee toiseen suuntaan.

Ettei totuus unohtuisi - usein porukassamme kuulee mehevän juorun. Kyllä me pojatkin sen taidon osaamme.