22.3.2009

The business of the business is - to listen

Finanssikriisin yksi syy on siinä, että virhearviointien tekijät ovat toimineet omalakisesti. "The business of business is business" -ajatus on ollut tuhoava vetypommi. Milton Friedmanin ja hengenheimolaistensa suurena ajatuksena on ollut, että talouselämä toimii parhaiten, kun se kuuntelee vain talouselämää.

Mikään elämänalue ei ole sidosryhmä- tai etiikkavapaa vyöhyke. Vain lääkäreitä kuutelevat lääkärit, juristeja kuuntelevat juristit ja pappeja kuuntelevat papit kehittyvät irvikuvikseen, omnipotenteiksi ja kapeakatseisiksi.

"Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen lisäarvoa", on ollut hokema, joka pohjimmiltaan on pelkkä uskomus, uskontunnustus, jonka edessä on kumarruttu. Sitä on toistettu, koska sitä on kuulunut toistaa.

Tässä sitä nyt ollaan. Loput päivän uutisissa.

Tämä ei tietenkään ole tarinan loppu. Ihmisen paras piirre on hänen kykynsä oppia. Yksi tämän kriisin oppi on, että asioita tulee tarkastella monelta kannalta. Talouselämä tarvitsee psykologiaa, filosofiaa, teologiaa ja historiaa (ja paljon muuta). Nämä kaikki puolestaan tarvitsevat taloustiedettä.

Ei kommentteja: