7.2.2009

Vastuulliset vai vastuuttomat irtisanomiset

”Yritysten on nyt kannettava vastuunsa”, sanoo valtionjohto. Tasavallan presidentti ja pääministeri ovat antaneet äidilliset ja isälliset kommenttinsa.

Vastakaiku on tietenkin jakautunutta. ”Hyvä kun pitävät meidän tavallisten palkansaajien puolia.” Tai: ”Valtio ei voi mitään yrityksille. Turha yrityksiä on lähteä syyllistämään.”

Olen jyrkästi samaa mieltä molempien ääripäiden kanssa.

Ensiksikin, vastuullisuuteen vetoaminen ei ole syyllistämistä. Vetoaminen on vastuullisen vaikuttajan vastuullista toimintaa. Valtiojohto tekee paljon muutakin kuin säätää lakeja ja kontrolloi niiden noudattamista. Se toimii mielipide- ja mielialajohtajana. Sen toimenkuvaan kuuluu käyttää puheenvuoroja, jotka ovat enemmän vaikuttamista kuin velvoittamista. Velvoittaa valtio voi lakien kautta. Vaikuttaa se voi myös puheella. Olisi outoa, jos valtionjohto ei muistuttaisi yrityksiä vastuullisuudesta, jopa pelkkänä rituaalinakin. Sen kuuluu tehdä niin. Piste.

Toiseksi, yritykset toimivat itsenäisinä toimijoina, kukin omien uskomustensa ja arvojensa, oman tietonsa ja oman tilannearvionsa pohjalta. Vastuullinen yritysjohto epäilemättä kuulee valtionjohdon ja muun yhteiskunnan vetoomukset (paino sanalla vastuullinen), pyrkii viimeiseen saakka välttämään lomautukset ja irtisanomiset, joskus onnistuen, joskus todeten että sittenkin joudutaan irtisanomaan. Kukaan järkevä henkilö ei voi sanoa, että irtisanomiset olisivat aina vastuuttomia. Muutaman hengen irtisanomisella voidaan välttää suuren joukon työttömyys. Joskus on vastuullisempaa irtisanoa kuin olla -sanomatta.

En ole sinisilmäinen. Kyyninen minäni kertoo, että tätä tilannetta käytetään härskisti hyväksi. Hyväksikäyttäjiä on aina. Jotkut käyttävät hyväksi sairaus- ja työttömyyspäivärahoja ja erilaisia etuuksia. Jotkut käyttävät hyväksi taloustaantumaa. Vapaamatkustajia on ikävä kyllä joka puolella.

Silti: hyväksikäyttäjien takia ei kannata leimata koko suurta ryhmää, ei työttömiä eikä yritysjohtajia.

Itse kunkin sinisilmäisyyden tai kyynisyyden välisestä suhteesta riippuu, katsooko enemmistön toimivan vastuullisesti tai vastuuttomasti. Itse lukeudun vielä kyynittömiin ja uskon rehellisiin johtajiin ja rehellisiin palkansaajiin. Pääsääntöisesti.

Ei kommentteja: