28.2.2009

Eläkkeelle - jos työ ei maita

Arvotaan suomalaisten virallinen eläkeikä.

Niin kuin sillä olisi mitään väliä. Kansa menee eläkkeelle silloin kuin haluaa ja jaksaa. Kyllä kansa töissä pysyy, jos hommat tehdään järkeviksi, mitoitetaan oikein ja johdetaan oikeudenmukaisesti. Ei töissä välttämättä tarvitse olla kivaa, mutta kurjaa siellä ei saa olla.

Tutkittua tietoa on. Tiedämme, miten kuusikymppisten työoloja pitäisi kehittää. Juhani Ilmarisen tutkimukset osoittavat, että viimeistään siinä vaiheessa väki alkaa antaa arvoa arvostavalle johtamiselle, reilulle työkaveruudelle ja tukea antavalle työyhteisölle.

Enemmän kuin lakeja tarvitsemme johtamisen ja työyhteisöjen kehittämistä. Onneksi sitä on tehtykin: Tykes-ohjelmat, eläkevakuutusyhtiöiden palvelut ja monet muut hankkeet ovat siitä esikuvallisia esimerkkejä. Mutta nykyeväät eivät riitä, mikäli kansa oikeasti halutaan saada viihtymään töissä.

Hallitus sanoo, luonnollisesti, että työhyvinvointiin aiotaan kiinnittää huomiota. Seuraavaksi on toiminnan aika.

On fyysisesti kuormittavia ammatteja, joita on lähes mahdoton muovata sellaisiksi, että niissä jaksaa pitkään. Mutta meillä on entistä enemmän töitä, joissa enemmän kuin vahvoja lihaksia tarvitaan ajattelua, kokemusta ja vuorovaikutustaitoja. Niissä tehtävissä saatamme olla parhaimmillamme vasta nykyeläkeiän jälkeen.

On kaikinpuolin hyvä (ja välttämätöntä), että eläkkeelle siirtymisikä nousee. Siihen tarvitaan työelämämuutoksia.

Ei kommentteja: